de langste dag


de langste dag 1.0

de dag van midzomer, rond 21 juni, met het grootste aantal uren daglicht op ons noordelijk halfrond in vergelijking met de andere dagen van het jaar

Algemene voorbeelden


In de lichte maanden van het jaar, in de lente en de zomer, staat de zon elk etmaal langer aan de hemel dan onder de horizon. De zomerzonnewende valt omstreeks 20 of 21 juni. De zonneboog loopt bij ons dan enigszins ten zuiden van de NO-NW baan. Op de langste dag staat de zon bijna 17 uur aan de hemel. De dag duurt ruim twee keer zo lang als de nacht.

http://www.liesbethbisterbosch.org/?m=4&p=182,

Vanavond staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring. Noordelijker dan deze positie komt de zon niet en vanaf 19:16 staat de zon voor ons weer steeds zuidelijker. Daar komt ook de term zonnewende vandaan. Op de langste dag hebben we in Nederland een daglengte van 16 uur en 3 kwartier. Boven de Poolcirkel gaat de zon helemaal niet onder en blijft het dus 24 uur per dag licht.

http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Zomerzonnewende/688,

Zomerzonnewende op 21 Hooimaand. Het feest van de langste dag is na Joel het belangrijkste festival. Het wordt meestal gehouden ter ere van Sunna, de Zonnegodin. Vroeger werden er brandende wielen van de heuvels gerold om het keerpunt van het jaar te markeren. Een overblijfsel hiervan zijn de zogenaamde Sint-Jansvuren.

http://pfinederland.cjb.net/